11 mar. 2018

Ce medicamente se pot lua în timpul sarcinii



Răcită și însărcinată? Pe toată perioada sarcinii, organismul cunoaște multe transformări și este mult mai expus în fața răcelilor, iar principalul motiv este acela că sistemul imunitar este mult mai scăzut în timpul celor nouă luni.
De la bun început, este important ca femeia însărcinată să fie conștientă de faptul că majoritatea medicamentelor pe care odinioară le folosea pentru a pune capăt unei dureri sâcâitoare de cap sau de măsea sunt acum total interzise.
Este însă mult mai ușor să prevină decât să trateze și aceasta o poate face în primul rând prin evitarea locurilor foarte aglomerate, în care expunerea este mult mai mare, și nu în ultimul rând prin asigurarea unei alimentații bogate în vitamina C (legume și fructe de sezon – citricele).

Anunță medicul de orice durere din timpul sarcinii
În cazul unei răceli în care nu și-a făcut apariția febra, tot ceea ce are de făcut viitoarea mămică este să consume multe lichide - de preferat supe clare de legume, compoturi fără aport de zahăr, ceaiuri de mușețel și/sau flori de tei -, vitamina C efervescentă.
Dacă în schimb apare febra, răceala este puțin mai greu de tratat, aceasta și pentru că riscul pentru sarcină este mult mai mare.
Este foarte importantă prezentarea la medic imediat ce simptomele febrei au apărut pentru a fi depistate cât mai curând cauzele care au dus la apariția acesteia și, mai ales, pentru a primi un tratament adecvat cât mai repede cu putință.

În primul trimestru de viață, fătul nu se poate apăra singur

Este perioada în care se formează organele și sistemele vitale ale fătului, iar unele substanțe pe care unele medicamente le conțin ar putea produce malformații și dereglări de dezvoltare.
Lucrurile se schimbă începând cu săptămâna a 16-a când, deja formată, placenta își îndeplinește rolul de barieră în fața anumitor substanțe nocive pentru făt.
Dar chiar și așa, lista medicamentelor pe care o gravidă le poate lua este foarte restrânsă și este important ca aceasta să nu folosească automedicația.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu