18 oct. 2017

Totul despre incompatibilitatea Rh-ului

Fiecare persoana mosteneste caracteristici sanguine specifice, dintre care una este prezenta sau absenta unui anumit antigen, cunoscut sub numele de factor Rh (Rhesus). Aproximativ 85 % din populatie este Rh-pozitiva, ceea ce inseamna ca prezinta factorul Rh in sange. Daca nu aveti factorul Rh, se spune ca sunteti Rh-negativ. O femeie Rh-negativa necesita ingrijiri speciale in timpul sarcinii.

In cazul in care sunteti Rh-negativa, iar tatal copilului este Rh-pozitiv, bebelusul poate fi Rh-pozitiv. In acest caz, se spune ca intre dvs. si bebelus exista o incompatibilitate Rh. In aceasta situatie, exista riscul ca factorul Rh-pozitiv al bebelusului sa traverseze placenta si sa ajunga in circulatia dvs. sanguina. Astfel, v-ati senisbiliza la factorul Rh strain si ati incepe sa produceti anticorpi impotriva acestuia. Dat fiind ca anticorpii se produc lent, prima sarcina Rh-incompatibila este de obicei neafectata. Totusi, pot aparea probleme la urmatoarea sau viitoarele sarcini, daca bebelusul este Rh-pozitiv. Fara un tratament preventiv, anticorpii dvs. impotriva factorului Rh-pozitiv vor traversa placenta si distruge unele dintre hematiile bebelusului, ducand la instalarea unei anemii fetale, ce poate imbraca forme de la usoara pana la severa (erythroblastoza fetala).

De obicei, sensibilizarea mamei poate fi prevenita prin administrarea de injectii cu imunoglobulina anti-Rh. Imunoglobulina anti-Rh este administrata de rutina gravidelor Rh-negative in saptamana a 28-a de sarcina. De asemenea, este administrata dupa un avort spontan sau provocat, cu ocazia oricarei proceduri invazive (precum amniocenteza) sau in caz de indicatie dupa un episod de sangerare uterina sau un traumatism. Dat fiind ca efectele fiecarei doze de imunoglobulina anti-Rh se mentin aproximativ 12 saptamani, o doza administrata in a 28-a saptamana de sarcina este de obicei suficienta pana la termen. Dupa nastere, daca se constata ca bebelusul este Rh-pozitiv, mama va primi din nou imunoglobulina anti-Rh.

Chiar daca sensibilizarea este extrem de rara datorita utilizarii pe scara larga a imunoglobulinei anti-Rh, daca sunteti Rh-negativa, vi se va recolta sange care va fi testat pentru prezenta anticorpilor in momente specifice din evolutia sarcinii. Daca va incadrati in procentul mic de femei care s-au sensibilizat fara sa stie, iar numarul dvs. de anticorpi a crescut, se va efectua o amniocenteza pentru a determina cat de grav a fost afectat fatul. Printre posibilitatile terapeutice se numara nasterea timpurie a bebelusului sau, in cazuri severe, transfuzii sanguine intrauterine, printr-o procedura numita cordocenteza. Daca este grav afectat de incompatibilitatea Rh, nou-nascutului i se va face o exsanguinotransfuzie. Din fericire, utilizarea adecvata a imunoglobinei anti-Rh a redus mult nevoia de a recurge la aceste proceduri de salvare a vietii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu